A grafén forradalmasítja az akkumulátorokat

 

Fájdalmas belegondolni, hogy ha azt a pénzt és energiát, amit az emberiség az elmúlt száz évben háborúkra, fegyverkezésre fordított, mondjuk inkább a napenergia, a szélenergia, az akkumulátorok és az elektromotorok fejlesztésére szánta volna, akkor ma alig szennyeznénk a környezetet, és nem lebegne Damoklész kardjaként a fejünk felett a bolygó teljes kipusztításának réme. Az akkumulátorok persze így is fejlődnek, csak sokkal lassabban, mint arra szükség lenne. A mai okostelefonoknak igen komoly energiaigényük van, rendszeres használat esetén egy 2200-3100 mAh-s akksi is simán lemerül egy nap alatt, márpedig a legtöbb készüléket ilyen kapacitású telepekkel látják el, hiszen az is nagyon fontos a vevőnek, hogy mobilja vékony legyen és elegáns. 

 

 

 

A közeljövőben megoldódhat ez a probléma, ugyanis a Huawei nemrég leleplezte a világ első grafénnel továbbfejlesztett lítium-ionos akkumulátorát. Az új telep élettartama megduplázódik és magas hőmérsékleten is működőképes. No de mi is az a grafén? Egy nanotechnológiai anyag, gyakorlatilag egyetlen atom vastagságú grafitréteg. Andre Geim és Konsztantyin Szergejevics Novoszjolov fedezte fel 2004-ben a manchesteri egyetemen, midőn speciális ragasztószalag segítségével addig szedtek le rétegeket egy grafittömbről, amíg sikerült arról egyetlen atomnyi réteget leválasztani. Találmányukért 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak. A felhasználási területek száma szinte korlátlan, 2012 végéig a világon összesen 7351, grafénnel kapcsolatos szabadalmi bejelentés született, és már 2016-ot írunk. Még a ruházati iparba is betörhet a grafén, ugyanis sokkal rugalmasabb, könnyebb, és az időjárási tényezőknek ellenállóbb öltözékeket lehet készíteni. De térjünk vissza a Huawei találmányára!

 

 A grafén forradalmasítja az akkumulátorokatA bejelentést a Huawei Központi Kutatóintézete alá tartozó szervezet, a Watt Laboratórium tette a Japánban megrendezett Battery Symposiumon. A grafén felhasználásával létrehozott lítiumionos akkumulátor kétszer olyan hosszú élettartammal bír, mint a hagyományos lítiumionos energiaforrások, és jóval kisebb helyet foglal. Az új megoldás emellett 60°C hőmérsékletű környezetben is működik, amely tíz fokkal haladja meg a telepek jelenlegi tűréshatárát. A Huawei kutatási eredményei nagy jelentőséggel bírnak az olyan régiókban, ahol magas a hőmérséklet, a szabadtéri bázisállomásokat működtető akkumulátorok életideje akár négy évnél is többre emelkedhet.

Még viszonylag gyerekcipőben jár a technologia, de az okostelefonokba való grafénakksiknál azzal számolhatunk hogy sokkal rövidebb idő, akár 15-20 perc alatt teljesen feltölthetők lesznek, töltési ciklusuk elérheti a 3500-at (a mostani 2000-hez képest), azonos kapacitás esetén pedig a méretük nagyjából fele a sima Li-Ion akkumulátorokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy nem csak az okostelefon piac fog felbolydulni, hanem a laptopok, tabletek, teleppel működő egyéb készülékek, sőt az elektromos autók piacán is újabb ugrásszerű fejlődésre, no és persze hatalmas versenyre számíthatunk. Ha érdekelnek a Huawei mobiltelefonok, akkor a linkre kattintva elérheted a kínálatunkat!