A Jedi visszatér – a Nokia beletenyerel az okostelefon-piacba

 

Aki most legalább a 30-as éveiben jár, az garantáltan birtokolt korábbi életszakaszában egy Nokia mobilt, mely Magyarországon is hatalmas népszerűségnek örvendett, elsősorban megbízhatósága, átlátható menürendszere, és remek minősége miatt. Annyira jól össze voltak rakva ezek a készülékek, hogy nagybátyám a mai napig a 3310-esét használja, ami öreg, mint az országút, ütött-kopott, már rég utángyártott akkumulátor teljesít benne szolgálatot, de működik, ő pedig ragaszkodik hozzá. Ez a típus egyébként az egyik legnépszerűbb volt a maga idején, világszerte 126 millió példányt adtak el belőle. Egy másik híres és sokak által vágyott Nokia-modell volt a gombnyomásra lecsúszó gombvédő borítással ellátott 7110-es, amilyet Neo (Keanu Reeves) is használt a Mátrix első részében.

 

A Nokia 3310-es mobiltelefon

 

A finnek nem haladtak a korral

Érthetetlen, hogy a több száz millió készüléket forgalmazó finn gyártó, mely egyértelműen piacvezető volt az érintőképernyős telefonok elterjedéséig, miért nem akarta meghallani az új idők szavát a 2000-es évek derekán. A hanyatlás az első iPhone 2007-es megjelenésétől volt érzékelhető, a Nokia pedig elképesztő lassan és bizonytalanul reagált. Az 5800-as típusjelű termék csak 2008 végén került a boltokba, de a lemaradás már ekkor tetemes volt, aztán a Lumia sorozattal a cég piaci részesedése drasztikusan visszaesett. A történet végül azzal végződött, hogy a Microsoft 2013 szeptemberében felvásárolta a Nokia mobilos részlegét.

 

 A Nokia 7710-es mobiltelefonHárom évig tartott a tetszhalott állapot

A legendás cég azonban hamarosan visszatér, ennek ágyazott meg az az exkluzív szerződés, amit a Nokia nyáron kötött a szintén finn HMD Globallal. Utóbbi fogja készíteni a vállalat okostelefonjait és táblagépeit a következő évtizedben, mégpedig úgy, hogy a következő három évben 500 millió dollárt (!!!) fog költeni fejlesztésre és marketingre. A legfrisebb információk szerint két zászlóshajónak tekinthető okostelefon már idén a boltokba került, gyaníthatóan valamikor novemberben, hogy a Nokia-fanok karácsonyra ezt kérhessék a Jézuskától. A várható specifikáció a következő: 5.2 és 5.5 colos QHD OLED kijelzők, Snapdragon 820-as processzor, 22,6 megapixeles, grafénalapú szenzort használó kamera (állítólag minden riválisát elhalványítja majd a képminőség tekintetében), fém vázszerkezet, mely víz- és porálló, ujjlenyomat-érzékelő, valamint az Android 7.0 Nougat operációs rendszer fog rajtuk futni. Hiába tehát a korábbi Microsoftos kapcsolat, a Nokia a hihetetlen népszerűségnek örvendő Andorid mellett tette le a voksát a Windows helyett. Szerencsére. Előrejelzések szerint a drágább változat kártyafüggetlenül 500 dollárba fog kerülni, tehát sokkal olcsóbb lesz, mint az iPhone 7.

 

A Nokia 5800-as mobiltelefon


Luke Skywalker legyőzheti-e a Birodalmat?

Nagy kérdés, hogy a patinás márkanév, valamint az ígéretes specifikáció elég lesz-e ahhoz, hogy a Nokia a fénykorához hasonlóan nagy szeletet hasítson ki a tortából. Az előbb említett félmilliárd dolláros büdzsé brutálisnak tűnik, és mivel gyaníthatóan több százmillió szívet megmelengetett a finn gyártó visszatérése, rengeteg megrendelésre lehet számítani karácsony körül, pláne ha tényleg versenyképes áron érkeznek a csúcsgépek. Jövő év elején aztán jönnek a középkategóriás készülékek is, ami a legfontosabb szegmense a piacnak. Ha ott is sikerül jól belőni az ár/érték arányt, akkor jó esélye lesz a Jedinek a sikeres visszatérésre. Ha nem tud várni a megjelenésre, akkor nyugodtan választhat hatalmas Samsung mobiltelefon kínálatunkból!

 

Hóri Anna