A nagy bumm véget vetett a Galaxisnak

 

Elkapkodta a Galaxy Note 7 piacra dobását a Samsung, amiért drága árat kellett fizetnie. A sorozatos és veszélyes akkumulátor-hibák miatt – ami ráadásul a cserekészülékeket is jellemezte – be kellett szüntetni az iPhone 7 ellen harcba küldött okostelefon gyártását és forgalmazását.

 

A Galaxy Note 7 okostelefonok eladásának és a hibás készülékek cseréjének leállítására szólította fel globális partnereit kedden a Samsung Electronics, és azt tanácsolta vásárlóinak, hogy a biztonsági kockázatok miatt áramtalanítsák és ne használják tovább készüléküket, emellett használják ki a rendelkezésükre álló garanciális lehetőségeket. Mindez hatalmas anyagi- és presztízsveszteséggel jár, főleg annak tükrében, milyen sok energiát fektetett bele a dél-koreai mamut a felsőkategóriás phabletbe.
Kisebb-nagyobb problémák minden készüléknél előfordulnak, de ezeket a gyártók viszonylag gyorsan tudják orvosolni, főleg ha csak valamelyik szoftver érintett. A dél-koreai cég esetében azonban szarvashibáról beszélhetünk, ráadásul az akkumulátor-beszállító cseréje sem hozott megoldást, így biztosra vehető, hogy más alkatrészeket is lehet hibáztatni a sorozatos füstölés, kigyulladás, robbanás miatt. A Samsung Electronics vezetősége túlságosan siettette a Note 7 piacra kerülését, amit már augusztusban, jó egy hónappal az iPhone 7 megjelenése előtt kiszállítottak a lelkes megrendelőkhöz.

 


Ezt követően alig telt el néhány hét, és máris arról érkeztek hírek, hogy az akkumulátor hajlamos a túlmelegedésre, sőt néhány esetben szinte felrobbant a tápegység, megolvasztva és tönkretéve az okostelefont. Az esetek aztán sűrűbbé váltak – egy ideje már tiltják is a repülőgépeken a Note 7-esek használatát, töltését -, amire a Samsung példásan reagált, ugyanis szeptember elején bejelentette, hogy szünetelteti a kiszállítást,  és globális csereprogramot hirdetett. Ennek keretében a mintegy 2,6 millió tulajdonos visszavihette Note 7-jét, amit vagy egy korábbi készülékre cseréltek ki, vagy visszaadták a pénzt, a harmadik esetben pedig egy új, más beszállítótól érkezett akkumulátorral látták el a Note 7-et.  Szeptember végén a koreai vállalat azt jelentette, hogy az addig kiszállított telefonok több mint felét kicserélték, de a fajsúlyos problémák csak ekkor kezdődtek, ugyanis az akkumulátorváltás sem segített a sokra hivatott zászlóshajón.


Az elmúlt héten újabb hírek érkeztek olyan esetekről, amikor kicserélt Note 7-ek gyulladtak ki, robbantak fel. Az egyik esetben ki kellett üríteni a Southwest Airlines egyik utasszállítóját, egy másik alkalommal pedig a lángoló telefon megsebesített meg egy fiatal lányt. Amerikai és ausztrál forgalmazók villámgyorsan leállították a készülékek forgalmazását és saját csereakciót kezdeményeztek, a légitársaságok pedig megismételték a készülékek fedélzeti használatára és töltésére vonatkozó tilalmat. A Samsung a jövőben szorosan együttműködik a fogyasztási cikkek biztonsága felett őrködő amerikai bizottsággal (U.S. CPSC) az új Note 7-esek okozta tűzesetek kivizsgálásában.
Nagyon valószínű, hogy nem az akkumulátor, hanem a rosszul megtervezett elektronika a felelős, valamint az elkapkodott tesztelés a piacra dobás előtt. Ezzel hatalmas öngólt rúgott a Samsung, mely bár megelőzte az iPhone 7-et a megjelenés idejét illetően, a hatalmas „égés” miatt több tízmilliárd eurós veszteséget kell elkönyvelnie, arról nem beszélve, hogy pont a megbízhatóság javításával lehetett volna megszorongatni az Apple-termékeket, azonban a fiaskó miatt a hosszú évek óta szisztematikusan épített brand is sokat veszített értékéből. Az Apple vezérei pedig dörzsölhetik a tenyerüket, egy komoly riválist kihúzhatnak a listájukról.

 

Nem jött jól a Samsungnak a Note 7 botrány