Az ujjlenyomat-felismerő elavult, az Apple már a csuklót szkenneli

 

Az adatbiztonság egyre fontosabb a mai világban, hiszen mindenki okostelefonnal szaladgál, melyről bankolunk, magán és sok esetben céges levelezést is végzünk, parkolunk, pizzát rendelünk, interneten vásárolunk, közösségi oldalakat nézegetünk, és a sort a végtelenségig folytathatnánk. Mivel az ember alapvetően lusta, és a kényelem elsődleges szempont, természetesen mindenki megjegyezteti a jelszavait a böngészőben, így, ha véletlenül elhagyjuk, vagy rosszabb esetben ellopják a telefonunkat, akkor komoly gondba kerülhetünk.

 

 Az ujjlenyomat olvasóknál, sokkal fejlettebb technológiák is a rendelkezésünkre állnak már.

 

Az illetéktelennek megnehezíthetjük a dolgát több módon is, de ha nagyon nagy szüksége van az információra akkor vannak eszközök, amikkel hozzáférhet olyan értékes adatokhoz, melyekkel komoly anyagi kárt is okozhat. Na azért nem kell arra gondolni, hogy erre bárki képes is lesz, de a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a biztonság fejlesztésére.

Az okostelefonos ujjlenyomat-felismerőt az Apple szabadalmaztatta, azonban meglepő módon nem az almás cég volt, amelyik az első ujjlenyomat-olvasós készüléket piacra dobta, hanem a Motorola, mely 2011-ben kihozta az Atrix 4G-t, bár közel sem hasonló hatékonysággal működött, mint azt napjainkra megszokhattuk. Manapság szinte az összes Apple-termék el van látva ezzel a védelmi rendszerrel, melynek már a második generációja is kijött, és elődjénél jóval gyorsabban azonosítja a tulajdonost. Persze más vállalatok készülékeiben is megjelent a Touch ID, de túlnyomórészt a zászlóshajókban, márpedig a legtöbb felhasználó alsó- vagy középkategóriás gépeket vásárol. Bár a rendszert korábban szuperbiztonságosnak tartották, nemrég kiderült, hogy egy egyszerű nyomtatóval és egy könnyen beszerezhető, ún. konduktív (vezető) tintafajtával simán kijátszható a védelem. A Michigani Állami Egyetem kutatói Samsung és Huawei készülékeket „szívattak meg” egy szimpla trükkel, amit az itt látható videón nézhettek meg.

 A retinafelismerő-rendszerek jóval biztonságosabbnak tűnnek, az első ilyen szenzort 2015-ben a Fujitsu mutatta be a nagyközönségnek, majd nem sokkal később a japánok piacra dobták az Arrows NX F-04G fantázianévre keresztelt mobilt, mely a világon elsőként a szem szivárványhártyája alapján azonosít. Azóta többek között a Microsoft és az LG is alkalmazni kezdte a retinafelismerést csúcstermékeiben. Meglepő, de egy régebbi írisz-szenzort, a Panasonic Authenticam BM-ET200-at is simán át lehet verni, csak egy jó minőségű fotót kell kinyomtatni a tulajdonos szemgolyójáról, és azt a szenzor elé tartani. De az a rendszer még nem kifejezetten az okostelefonokhoz készült, emellett csak az íriszt vizsgálta, míg a retina-szkennerek a szem mélyén lévő erek hálózatának mintázatát elemzik, és ott nem működik a nyomtatós trükk.

 

VénaszkennerAz Apple-nél is rájöttek, hogy az ujjlenyomat-felismerővel gondok lehetnek hosszú távon, mert a hírek szerint jövőre átállnak ők is a retinafelismerésre (bár ez nem jelenti azt természetesen, hogy a Touch ID megszűnne), de hogy addig se unatkozzunk, nemrég szabadalmaztattak egy új szenzort, mely a csukló érhálózata alapján azonosítja a tulajdonost. A találmány egy már meglévő hardverre épül, mégpedig az okosórákban található pulzusmérőre. A tájékoztató szerint az óra pulzusszám-érzékelője fénykibocsátással és az elnyelt fény mennyiségének mérésével készítene értérképet a csuklóról, mely az ujjlenyomathoz és a retinához hasonlóan teljesen egyedi, és talán nem lehetne átverni egy mezei nyomtatóval. A fejlődés tehát természetesen nem állt meg a biztonságtechnika terén, a jövőben újabb azonosítási formákkal találkozhatunk, kérdés azonban, hogy létrehozható-e a tökéletesen működő, átvághatatlan rendszer? Ha nem szeretné megvárni a csuklószkennert, akkor vásároljon Apple iPhone mobiltelefonokat!

Hóri Anna