Mobilos biztonság – van értelme a vírusirtóknak?

 

Néhány évvel ezelőtt, mikor az okostelefonok és az Android operációs rendszer még gyerekcipőben járt, egy csaló banda piacra dobott egy vírusirtót, amire az akkoriban még tapasztalatlan okostelefon-tulajdonosok nagy része rábukott, mint kacsa a nokedlire, hiszen a PC-ken szocializálódott emberek tudatába jó mélyen beivódott, hogy a vírusirtó nagyon fontos dolog. A kamu cég több millió dollárt keresett a „termékével”, melyről később kiderült, hogy az égadta világon nem csinál semmit! Minden héten frissült a nem létező adatbázisa, ezzel lassította a processzort és magát a telefont is, és néha ellenőrzésszerű tevékenységet végzett.

 

Fontos mobilunk védelme


Erre a bevezetőre azért volt szükség, mert a biztonsági szakemberek nagy része szerint klasszikus vírus a mai napig nem létezik Andoidra, így irtóra sincs szükség (ez hatványozottan igaz az iOS-re, hiszen az egy zárt rendszer). Ettől függetlenül a Google Play áruház is tele van a különböző neves vállalatok vírusirtójával, melyek jó esetben ingyenesek. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem fenyegeti veszély az okostelefonunkat és a személyes adatainkat, hiszen különböző adathalász alkalmazások, kémprogramok köröznek vércse módján az interneten, amikre azért érdemes odafigyelni. És akkor még nem beszéltünk a töménytelen reklámról, melyek kéretlenül bombázzák a felhasználókat. Ezek ellen elvileg lehet védekezni reklámblokkolóval, de erre is reagáltak már a honlapfejlesztők, ugyanis egy csomó oldal nem működik rendesen, ha adblock van telepítve a készülékre, tehát ott vagyunk, ahol a part szakad.

Mire figyeljünk az okostelefon használatakor?

Ha egy mód van rá, akkor ne bankoljunk a mobiltelefonon és főleg ne jegyeztessük meg a fontos jelszavainkat a rendszerrel. Ha mégis rászorulunk az okostelefonos bankolásra, mindenképp kapcsoljunk be az összes védelmi rendszert a telefonon, így például a képernyőzárhoz rendelhető kódvédelmet. Ebben az esetben akkor sem kell pánikba esnünk, ha elveszítjük, vagy ellopják a telefonunkat, mert szinte lehetetlen dolga lesz a tolvajnak. Persze azért változtassuk meg a jelszavainkat, mert ha profi hacker kezébe kerül a készülék, akkor bármi megtörténhet.

A B2B International és a Kaspersky Lab közös felmérése szerint az európai válaszadók 33 százaléka megosztja okostelefonját, tabletjét családtagjaival, barátaival vagy akár kollégáival. Ez is számtalan kockázatot rejt magában, mert előfordulhat, hogy ismerősünk nincs tisztában annyira a veszélyekkel, és letölt például egy ismeretlen eredetű fájlt, vagy bedől egy csali e-mailnek. Szóval a telefonunkat inkább csak mi használjuk, ha pedig a gyereknek adjuk oda, mondjuk játék céljából, akkor előbb fektessük le a szabályokat.


Androidra rengeteg védelmi lehetőségünk van

 

Gyanús helyről érkező levelet ne nyissunk meg soha, benne lévő linkre pedig pláne ne klikkeljünk. Programokat is csak hivatalos forrásból telepítsünk, tehát az a legjobb, ha Android esetén csak a Google Play Store-t használjuk, mert ott legalább hellyel-közzel ellenőrzött alkalmazásokat találunk, bár egyes vélemények szerint ott is sok a szemét.

Ne higgyünk azoknak a felugró ablakoknak, ahol azt írják, hogy Ön nyert egy iPhone-t, vagy 10 millió dollárt, mert ezeken garantáltan lehúznak minket pár ezer, vagy pár tízezer forinttal. Ha a futó programok között valami ismeretlen alkalmazást találunk, akkor gyanakodhatunk arra, hogy valami adathalász szoftver ügyködik a telefonon. Biztonsági másolatokat rendszeresen készítsünk a fontos fájlokról, és ezeket vagy a cloudon, vagy egy külső winchesteren tároljuk. Ha szeretnél mobiltelefonokat vásárolni, akkor ne habozz, tedd meg még ma!