Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához. Adatvédelmi Szabályzat
Termékek Menü

Mi a helyzet a telefonfüggőséggel Magyarországon?

VIP-Phone
2018. 07. 11. 10:00:00

 

Világszerte egyre nagyobb problémát okoz az okostelefon- és internetfüggőség. Előző cikkünkben bemutattuk a nemzetközi helyzetet, ami több, mint elszomorító. Sajnos a jelenség nem áll meg országunk határainál, egyre nagyobb problémát jelent idehaza is. Hogy mekkorát, arra saját kérdőíves felmérésünkben kerestük a választ.

 

                      

 


Online kérdőívünket több mint 5700 okostelefon tulajdonos töltötte ki 2018. május - június között. (
Köszönjük az együttműködést a vezess.hu-nak, a Mobilarénának és a Tech2”-nek.) A témában ilyen nagyságú hazai felmérésre - legjobb tudomásunk szerint - korábban még nem volt példa. A számok pedig minket is megleptek...

 

Aki a rövidebb verzióra kíváncsi, annak infografikánk jó összefoglalást nyújt a helyzet komolyságáról. Aki pedig a részletekre is kíváncsi, annak álljon itt alább egy részletesebb leírás.

Úgy tűnik, hogy maximum egy órát bírunk ki a telefonunk ellenőrzése nélkül. A válaszadók több mint 90%-a óránként veszi kézbe mobilját, harmaduk pedig pár percenként, vagy még gyakrabban. Az eredmény több mint elgondolkodtató. Különösen az lesz majd annak tükrében, hogy hányan vallják magukat függőnek, de ne szaladjunk ennyire előre...

 

2. Ébredést követően milyen hamar használjuk először készülékünket?

A megkérdezettek több mint harmada telefonjával kezdi a napot. További 44% a kávé vagy a reggeli rutin után azonnal használni kezdi mobilját. Jól látszik tehát, hogy ma már nem mint munkaeszköz tekintünk készülékünkre, jóval a munkába érkezés előtt használatba vesszük azt.

 

3. Mennyire használjuk szabadidődben szórakozásként, vagy unaloműzés céljából a mobilunk?

Az eredmény nem meglepő, a szabadidő eltöltésének egyik fontos eszközévé vált az okostelefon. Az alapfunkciók, mint pl. telefonálás vagy sms küldés ma már gyakran háttérbe szorulnak, és olyan tevékenységek veszik át a vezető szerepet, mint a hírportálok olvasása, csetelés vagy közösségi média böngészése. A megkérdezettek 95% használja ez utóbbira telefonját bizonyos rendszerességgel.

 
4. Étkezés közben is használjuk mobilunk?
A válasz igen. A megkérdezettek közel harmada mindig vagy gyakran, 40%-a pedig ritkán evés közben is használja telefonját. A válaszadók csupán harmada mond le legalább az étkezés idejére készülékéről.
 
5. Mi a helyzet a wc-vel, oda is magunkkal visszük telefonunk?
 

A válasz itt még inkább igen. A korábbi újságok, magazinok helyét - melyek gyakran ott lapultak a wc-mellett, elérhető távolságban - egyértelműen a mobil vette át. A válaszadók negyede mindig, negyede gyakran mobillal a kezében indul el a mellékhelyiségbe. További 29% “csak” ritkán gondolja úgy, hogy kell egy társ az intim pillanatokban is.

 
6. Vezetés közbeni mobilhasználat: milyen gyakran nyomkodjuk mobilunk a volán mögött?
A közelmúlt közlekedési tragédiái rávilágítottak arra, hogy milyen veszélyes lehet a volán mögötti mobilhasználat. Ennek ellenére sokan vezetés közben is rendszeresen használják telefonjuk, és még erre az időre sem tudnak megválni tőle, veszélyeztetve saját és útitársaik testi épségét.
 
7. A közvetlenül lefekvés előtti időt is telefonunkkal töltjük?
Az ábrán jól látszik, hogy az alvás előtti romantika, vagy könyvvel a kézben alvás már a múlté. Helyét átvette az internet. Ami egyben azt is jelenti, hogy az ébren töltött idő nagy részében legfőbb társunk a mobilunk: az ébredés pillanatától a lefekvésig velünk van.
 
8. Te érezted már úgy, hogy túl sok időt töltesz a telefonoddal?

A válaszadók közel fele érezte már úgy, hogy túl sok időt tölt telefonjával. Nagyobb részüket ez zavarja is (az összes válaszadó 37%-a). Vannak olyanok is (közel 10%), akik maguk nem érzik ugyan ezt problémának, de a környezetük már jelezte nekik, hogy átestek a ló túloldalára. A fentiek függvényében különösen meglepő, hogy hányan tekintik magukat okostelefon-függőnek.

 
9. Okostelefon függők aránya - saját bevallás szerint

A fentiek tükrében igencsak meglepő, hogy a válaszadók kevesebb mint harmada (27 százalék) tartja csak magát okostelefon-függőnek.

 

Nem nehéz belátni, hogy a közúti baleseten túl számtalan egyéb negatív hatása lehet a túlzott mobilhasználatnak, mely ugyan nem kavar akkor port, de könnyen átírja életünk.
Ha nem vigyázunk elveszítjük a pillanatokat, amikor egyedül maradtunk saját gondolatainkkal – vagy családunkkal, barátainkkal.

 

Mi, a VIP-Phone munkatársai a felelős okostelefon és tablet használatra szeretnénk felszólítani minden kedves vásárlónkat. Ne engedjük, hogy a kütyük átvegyék felettünk az irányítást, mert annak kapcsolataink, sőt az egészségünk látja kárát.

Közös felelősségünk, hogy olyan világot teremtsünk, amelyben marad emberi érték, odafigyelés, szeretet. Mi ebben hiszünk.

 

Keressük azon szervezeteket, közösségeket, média képviselőit, akiket szintén aggaszt a fenti jelenség, és szeretnének tenni ellene. Várjuk jelentkezésüket elérhetőségeink bármelyikén.

 

Előző bejegyzésünkben a Samsung újabb készülékéről esett szó!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek